De Vraag naar Monstername voor PFAS

De vraag naar de monstername naar PFAS is enorm toegenomen. PFAS staat voor Per- en Polyfluoralkylstoffen. PFAS breken niet of nauwelijks af in het milieu en kunnen toxisch zijn. Via de lucht of het afvalwater kunnen PFAS vanuit producties in het milieu terechtkomen.

EPA OTM 45: De Standaard voor Emissiemonstername

Voor de emissiemonstername naar lucht wordt veelal gerefereerd naar de EPA OTM 45. Deze methode omschrijft de procedure voor de bemonstering om PFAS te meten uit emissies van stationaire bronnen.

De Monstername Procedure

De basis is de isokinetische bemonstering met een verwarmde sonde en verwarmde filterhouder conform de NEN-EN 13284-1. Vervolgens worden condensatiestappen toegepast en de PFAS geabsorbeerd in XAD-2 kolom en in een serie van gaswasflessen. Om eventuele doorslag te kunnen vaststellen is na de laatste gaswasfles nog een XAD-2 kolom toegepast.

Ravebo B.V. Biedt Complete Configuratie volgens OTM45

Voor deze monsternames levert Ravebo B.V. een complete configuratie volgens OTM45: De basis is de bewezen automatische isokinetische sampler model ST5. De sampling probe en het verwarmd filterhuis voorzien in een praktisch ophangsysteem voor de glazen condensor. De koeling voor zowel in de condensor als de gaswasflessen wordt geregeld met de hoge capaciteitskoeler, model SC-6.