Outdoor meetsystemen voor hitte monitoring (WBGT en UTCI)

Toename Hittestress in omgeving

Klimaatverandering is proces waarvan we ook in Nederland en in België de gevolgen van ondervinden. Ook bij ons zijn de afgelopen jaren het aantal tropische dagen toegenomen in de zomer. De bebouwde gebieden in Nederland en België zijn in basis niet ontworpen op de huidige hoge temperaturen.  Onder meer afhankelijk van de omgeving waarin de woning of het gebouw zich bevind kunnen risico’s van hittestress optreden.

Hittegolven in combinatie met veel steen, beton, asfalt , staal en nauwelijks groen in de omgeving leidt tot risico’s. Blootstelling aan hitte is meer en meer ook een maatschappelijk risico. Naast het gevaar voor hitte ziekten voor de meer kwetsbaren, worden ook indirecte risico’s hoger als gevolg van het feit dat mensen minder uitgerust zijn en zich minder goed kunnen concentreren. Kansen op fouten en ongevallen nemen toe bij aanhoudende hitte.

Vergroening als Maatregel Tegen Hittebelasting

Hittebelasting in wijken kan beperkt worden. Vergroening is een bewezen maatregel om de omgeving significant koeler te krijgen. Vooral bomen dragen bij . Deze zorgen voor het effect van zonwering, maar ook daadwerkelijke verlaging van de omgevingstemperatuur als gevolg van de verdamping van water. Andere bijkomende voordelen van vergroening zijn een betere waterinfiltratie en vermindering van afvoerpieken bij extreme neerslag. Uiteraard zorgt vergroening er ook voor dat mensen zich prettiger en energieker voelen!

Belang van Thermisch Comfort en Hittebeleving

Daadwerkelijke ervaring of zelfs risico als gevolg van hitte kan niet met enkel een droge luchttemperatuur worden weergegeven. Op het moment als de warmte een feit is, is het van belang een goede inschatting te kunnen maken voor het goed kunnen afvoeren van warmte voor de mens en het zo koel mogelijk houden van woningen en verblijven. Tevens is een goede inschatting van thermische beleving van belang.

Monitoring van Thermische Parameters voor Tijdige Interventies

Het tijdig vaststellen van risico’s en daarmee tijdig starten met interventies is mogelijk middels monitoring van thermische parameters. Deze kunnen dan verwerkt worden naar een bruikbare index zoals de WBGT index (Wet Bulb Globe Temperature) of de UTCI (Universal Thermal Climate Index). De WBGT wordt ook veel toegepast op het gebied van arbeidsveiligheid. De UTCI is een recente index gebaseerd op luchttemperatuur, relatieve vochtigheid, zwartebol temperatuur en de windsnelheid. De UTCI is een schatting van de schijnbare temperatuur die het menselijk lichaam waarneemt. De input voor deze index zijn de luchttemperatuur, het dauwpunt, de gemiddelde stralingstemperatuur en de windsnelheid. Deze is dus zowel toepasbaar voor koude als voor warme omgevingen en daarmee een universele index.

Ravebo’s Flexibele Meetsystemen voor Thermische Omgevingen

Een weerstation met de juiste sensoren en data-acquisitie maakt het monitoren zeer eenvoudig. Ravebo heeft veel ervaring op het gebied van monitoren van thermische omgevingen. Zowel voor het binnenklimaat, als voor veiligheid in geval van hitte belasting, heeft Ravebo B.V. de nodige mobiele en stationaire meetsystemen samengesteld en opgeleverd. Deze systemen zijn ook beschikbaar voor buitencondities. Outdoor WBGT systemen, maar ook UTCI monitoren of zelfs uitgebreide weerstations hebben we in ons programma. Deze systemen kunnen uitgerust worden met een accu en zonnepanelen, zodat deze autonoom kunnen werken. Dat maakt dat ze flexibel inzetbaar zijn en bijvoorbeeld in geval van onderzoek gemakkelijk van locatie gewijzigd kunnen worden. Middels gsm modem kan er continu op afstand beschikking zijn over de data.

Kom in contact met een van onze specialisten

Ravebo staat voor een duurzame samenwerking met zijn relaties. Zowel binnen Ravebo als bij onze fabrikanten werken we met korte en directe lijnen en dat is wel zo praktisch! We gaan graag met uw aanvraag aan de slag voor uw applicatie op het gebied van meten en monitoren van stof en gassen.

Neem contact op